RPA in de praktijk

Dion ten Wolde

Tijdens mijn studie bedrijfseconomie op Hogeschool Saxion in Deventer heb ik de Minor ‘Digital Business Models & Blockchain’ gevolgd en ben in aanraking gekomen met RPA, oftewel Robotic Process Automation.

Na afronding van mijn studie in 2020 heb ik er voor gekozen om als junior RPA Consultant bij Springleaf aan de slag te gaan, wat niet de meest logische keuze lijkt voor een student Bedrijfseconomie. Inmiddels ben ik ruim een jaar werkzaam bij Springleaf als Junior RPA Developer. Komende tijd deel ik graag mijn eigen ervaringen in dit relatief nieuwe en gave werkveld.

Om te beginnen, wat is RPA precies?

Werken met RPA binnen je organisatie kun je zien als het samenwerken met een ‘virtuele medewerker’ die zich bezighoudt met het uitvoeren van repetitieve handelingen. Denk hierbij aan het uitvoeren van administratieve taken. Bij veel organisaties worden namelijk handelingen zoals het overtypen, verwerken, invullen en controleren van data nog vaak gedeeltelijk of zelfs volledig handmatig uitgevoerd. Dit zijn taken die vaak terugkomen en daarmee veel tijd in beslag nemen. Juist voor deze handelingen kan RPA van toegevoegde waarde zijn. Bij RPA wordt gebruik gemaakt van ‘Low Code’ software, waarbij er middels een interface met onderliggende programmeertaal (bijvoorbeeld C# of VB.NET) processen worden ontwikkeld. Het voordeel van Low Code is dat er geen uitgebreide achtergrond in IT is vereist. Ik heb zelf eerder de propedeuse van de opleiding hbo ICT gevolgd, waarna ik de overstap heb gemaakt naar Bedrijfseconomie. Voor mij is RPA de ideale combinatie tussen procesoptimalisatie en IT.

Andere voordelen van een ‘Low code’ oplossing als RPA zijn dat het snel inzetbaar is bij organisaties en dat RPA bovenop de bestaande IT-architectuur kan worden toegepast.

In de praktijk merkte ik al snel dat het selecteren en afbakenen van het proces een cruciale stap in het RPA project is. Een robot werkt alleen als het proces aan de juiste voorwaarden voldoet. Zo moet een proces op regels gebaseerd zijn. Dat betekent dat het proces altijd een vaste volgorde heeft. Dat betekent echter niet dat er geen uitzonderingen in het proces mogen zitten. Een robot kan uitzonderingen namelijk terugsturen aan een medewerker, die dat deel van het proces dan zelf kan uitvoeren.

Ook moet de input voor een proces digitaal en gestructureerd zijn. De robot moet de input immers kunnen vinden en verwerken. Bij ongestructureerde input kom je op het gebied van intelligente automatisering.

In de toekomst zal de samenwerking tussen mens en robot een steeds grotere rol zal gaan spelen. Oftewel, de eenvoudige, repetitieve en tijdrovende werkzaamheden zullen door de robot worden uitgevoerd, waardoor er tijd wordt vrijgespeeld voor uitdagende en complexere werkzaamheden.

Vorige
Vorige

Lancering RPA Bibliotheek voor woningcorporaties

Volgende
Volgende

Automatische factuurverwerking door het toepassen van RPA bij BMN Bouwmaterialen